Thursday, 11 April 2013

Prosedur Perkahwinan di Sabah

Posted by anisrustam at 07:05 72 comments
Assalamualaikum semua :)

Hari ni saya nak kongsi kan kepada semua bakal pengantin, especially yang berada di sekitar Kota Kinabalu, Sabah. But I think that the procedure might be the same to all district in Sabah :)

Amaran: entry ini lebih panjang daripada biasa...

O ya, sebelum membaca prosedur di bawah ini, adalah di sarankan kepada semua bakal pengantin untuk menghadiri Kursus Pra-perkahwinan. Kalau di KK ni, kursus dijalankan selama 2 hari iaitu hari Sabtu dan Ahad. Yuran pulak RM100 sahaja dan semua pengantin akan dibekalkan dengan sebuah buku tentang persediaan perkahwinan dan alat tulis. Makan tengahari dan minum petang juga disediakan (macam promosi kan?) hihi..

Selepas tamat menghadiri 2 hari kursus pra perkahwinan, sijil akan di berikan kepada semua peserta. Sijil ini amat penting tau. So, jangan hilang kan ok :)

p/s: Jangan lupa booking untuk ikut kursus ni awal2 k. Sebab tempat adalah terhad :)


Secara ringkas, prosedur perkahwinan adalah seperti di bawah ni ya :

1. Sila beli Borang Perkahwinan Kebenaran Berkahwin di JHEINS, Wisma MUIS - tingkat 9. Untuk makluman, harga borang adalah RM5.00 untuk seorang. Kalau datang dengan pasangan maka kamu kena bayar rm 10.00 duhh :P

2. Isi detail2 yang diperlukan di dalam borang. Maklumat wali. (Salinan IC wali diperlukan)

3. Jika anda sedang bekerja, sila dapatkan Surat Akuan Bujang daripada majikan anda. (sila tinggalkan email anda jika ingin contoh surat akuan ni dari saya ok). Jika tidak bekerja, surat akuan hendaklah ditandatangani oleh ketua kampung.

4. Ermm, dalam borang tu, kena masukkan dua orang saksi yang beragama Islam sahaja. Pastikan anda sertakan sekali salinan IC mereka dan telah d disahkan oleh pihak JPN (Jabatan Pendaftaran Negara).

5. Selepas itu, kamu kena buat ujian saringan HIV di klinik2 Kesihatan kerajaan yang berhampiran anda :) . Emm bole jugak klinik swasta, tapi mungkin kena bayar sikit la kan.. Kalau ikut pengalaman saya, saya buat ujian HIV ni di Klinik Luyang. Proses tidak lama, cuma lebih kurang 15 minit sahaja dan nurse nya sangat baik :) . Kalau anda mau buat ujian saringan HIV di klinik luyang ni, kamu pegi time hari ISNIN- RABU jak. Isnin dan Selasa pagi-petang, kalau Rabu pagi sahaja :)

Jangan lupa bawa borang kamu sekali time buat ujian tu k. sebab mau di cop :)

6. Sertakan sekali salinan IC pemohon dan Salinan Sijil pra-perkahwinan di borang permohonan.

7. Setelah borang anda lengkap, silalah hantar borang anda ke pejabat JHEINS, wisma MUIS di tingkat 2 blok B. (tempat hantar borang adalah berbeza dgn tempat ambil borang, jangan sesat sudah la)

Saya rasa itu saja..tapi kan, kalau anda atau pasangan anda bermastautin di tempat lain, ada proses lain lagi tu. So wait for the next entry for that la ok? hihi

till then, thanks for reading :)

- s e k i a n -

Wednesday, 20 March 2013

Tahukah anda? Scroll wheel

Posted by anisrustam at 07:57 0 comments
Hai semua...

Tahukah anda apa fungsi scroll wheel di mouse anda?? hihi..just to share sumting here..selain membantu anda untuk meng-scroll ke bawah dan ke atas, scroll wheel juga bole di gunakan untuk membuka satu link ke page yang lain..dalam erti kata lain, ianya digunakan sebagai fungsi "open in a new tab" lah..hihi





thats all..thanks for reading :)

Tuesday, 19 February 2013

Long Hiatus

Posted by anisrustam at 05:08 2 comments
Hai semua...haha..nampaknya sudah lama blog ni di biar menyepi..and it nearly a year!!what? a year? hihi... (macam la ada orang yang kesah pasal blog ni kan?)

ok sekarang dah masuk tahun baru, so insyaAllah something BIG will happen to me and hope everything will go as planned :) doakan saya, doakan kami..

kepada sesiapa yang sudi singgah sekejap di blog ini, terima kasih saya ucapkan.

oh ya, early this year, i had once again conquered  the mount kinabalu and had reach the Low's peak earlier than the last year.. so anyone yang ada soalan regarding this mount kinabalu, dont hesitate to contact me (cewah bunyi macam habat kan) hihi..

berbaju kurung di gunung kinabalu..sejuk kot..


till then, thanks

Tuesday, 28 February 2012

Ekspedisi Gunung Kinabalu 2012 - Part 1

Posted by anisrustam at 22:09 0 comments
Salam dan hai semua..

Pertama sekali saya ingin meminta maaf sebab memang dah bekurun kot nak update blog ni....agak bersawang la jgak blog ni..hihi....maklumla orang berkerjaya la sangat ni, agak sibuk la dengan aktiviti2 harian...cewahh..

ok lets go to the main point..Baru- baru ni (7-9.02.2012), saya dan kawan2 dari semenanjung, ada mmbuat aktiviti mendaki gunung kinabalu.. Gunung Kinabalu ni merupakan gunung yang tertinggi di Malaysia dan di Borneo dengan ketinggian 4,095.2m dari paras laut..hihi... gunung ni terletak kira- kira 90km dari bandaraya Kota Kinabalu dan perjalanan memakan masa lebih kurang 2jam30minit..kalau drive laju, bole sampai lebih awal la..

Ekspedisi kali ini melibatkan 16orang peserta, 13Lelaki dan 3Perempuan..Kami berkumpul di Lapangan terbang terminal 2 kota kinabalu pada jam 2 petang dan memulakan perjalanan ke kundasang jam 2.30ptg.. setelah lebih kurang 2 jam lebih perjalanan yang berbukit bukau dan bersimpang siur, kami tiba ti tempat penginapan kami pada petang tu..(sebenarnya dah lupa jam brapa sampai) hihi..ermm kami menginap semalaman di Puncak Borneo..penginapan dalam dorm.. ok sila lah layan gambar-gambar di bawah ni ye.. :D


Puncak Borneo Resort: Tempat Penginapan di Kundasang, Sabah

Antara makanan2 yang di bawa mendaki

Suasana pagi di Puncak Borneo Resort

Sarapan pagi sebelum bertolak ke Kinabalu Park

Gunung Kinabalu daripada Kinabalu Park


Laluan ke Puncak Kinabalu


Ni la lunch pack yang di sediakan :)

Tinggi2 Gunung Kinabalu :)

Name tag yang perlu dipakai sentiasa..

otai2 gunung hihi

Persediaan sebelum mendaki

Encik Pengurus program

Senarai nama pemenang Climbathon..ada beran nak try?

Pondok Timpohon, tempat mula dan tamat pendakian

Sila baca ya adik2 semua...hihi

Ini guide kami!

Pendakian Bermula jam 9.00 pagi

Carson Fall

Gaya hiker sejati.. :D

Pondok pertama

Pondok ke-2 - dah penat dah time ni...

ada 4.0 km lagi untuk ke Laban Rata

Pondok ke-3 kot

Potter yang hebat kan??

Pondok ke-4 - hujan dah turun daa

Fesyen musim hujan di pergunungan

Potter terbaik!

Makan tengahari yang sangat2 osem!!!

Belakang tu la laluan ke puncak..

Makanan tengahari yang memang best!


Ok entry kali ni untuk pendakian dari Timpohon gate ke Laban Rata saja ok... Pendakian saya dari timpohon ke laban rata mengambil masa 8jam..sangat kekurangan stamina di samping cuaca hujan sepanjang perjalanan. Persekitaran yang sejuk membuatkan saya agak sukar bernafas... akibat menempuh hujan sepanjang pendakian, saya akhirnya DEMAM panas di laban rata....

Sila ke entry Ekspedisi Gunung Kinabalu 2012 -  Part 2 untuk mengetahui kisah selanjutnya ke puncak LOW :)

- s e k i a n -

Monday, 27 February 2012

Lagu ini best.. :)

Posted by anisrustam at 19:17 0 comments
walaupun ada mmbe saya sorang tak suke lagu ni, tapi saya suka sebab lirik dia best..sapa suka lagu ni??? angkat tangan...hihi...layan... :D




 Tajuk Lagu: Terukir Di Bintang
Artis: Yuna

Jika engkau minta intan permata
Tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang
Dari langit untukmu

Jika engkau minta satu dunia
Akan aku coba
Ku hanya mampu jadi milikmu
Pastikan kau bahagia

Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan kamu

Sayangku jangan kau persoalkan
Siapa dihatiku
Terukir di bintang
Tak mungkin hilang cintaku padamu

Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan kamu

Sayangku jangan kau persoalkan
Siapa dihatiku
Terukir di bintang
Tak mungkin hilang cintaku padamu

Sayangku jangan kau persoalkan
Siapa dihatiku
Terukir di bintang
Tak mungkin hilang cintaku padamu

Terukir di bintang
Tak mungkin hilang cintaku padamu

- s e k i a n -

Tuesday, 21 February 2012

Kami Mendaki Lagi

Posted by anisrustam at 18:50 0 comments
Sori la kawan2 semua..dah lama tak update cite baru dalam blog yang dah bersawang ni..hihi....ada benda yang saya buat yang mmbuatkan saya bizi yang teramat..cewah..konon je kan....apa yang saya buat?? tunggu... layan gmba di bawah untuk teaser... :D

Macam dalam duit RM1 kan??




Duit RM1 yang ada gmba kat atas ..hihi.. :D

Nantikan entry yang tak tau bila lagi nak keluar untuk cerita ni..hihihi

- s e k i a n -

Thursday, 5 January 2012

Solat tiang Agama :)

Posted by anisrustam at 22:05 0 comments
Assalamualaikum semua...

InsyaAllah setiap hari Jumaat saya akan berkongsi sedikit ilmu yang saya ada la...ilmu mmg takkan pernah cukup...kan pernah dengar tuntutlah ilmu sehingga ke liang lahad..so jangan pernah lokek atau jangan pernah merasakan kita sudah cukup dengan ilmu di dada...tak kira la ilmu di dada ke, di hati ke, di otak ke... :)


Entry hari Jumaat ni, saya nak cakap sedikit bab solat.. Bagi semua manusia yang mengaku bahawa dia beragama Islam, maka wajiblah ke atas mereka semua untuk berSolat...satu hari 5 waktu solat yang wajib ditunaikan dan tidak bole ditinggalkan. Solat adalah tiang agama dan merupakan Rukun Islam yang ke dua.so, kalau salah 1 dari rukun Islam kita ini tidak di tunaikan, adakah adil bagi kita untuk mengaku diri kita beragama Islam? renung2kan lah..

Entry ni pendek je k...so jangan tinggalkan solat, maka solatlah kamu sebelum kamu disolat kan..kerana Solat merupakan amalan yang pertama yang akan dihitung di akhirat kita...

Tak Solat, maka segala amalan baik kita, tidak akan dihitung walau pun setinggi gunung, seluas lautan kebaikan kita..so solat lah... segala yang baik itu dari Allah swt dan segala keburukan itu datangnya dari kelemahan diri saya sendiri...



- s e k i a n -
 

sang.semut.merah Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting